Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

 

Ezen az oldalon összegyűjtöttünk minden olyan tudnivalót és általános kérdésre adott választ, ami segít a MossONE termékeivel kapcsolatos eligazodásban. Kérjük, megrendelés előtt figyelmesen olvassa el az alábbiakat.

A MossOne zuzmók élő termékek?

Nem, a zuzmó és moha termékeinket stabilizáltuk, azaz elakadtak a fejlődésben. Kivágás után az erdei avarból kiszedve impregnáljuk. Stabilizálás és természetes anyagokkal történő festés után nem mutat olyan alapvető életfunkciókat, mint a további növekedés és szaporodás, viszont környezetére reaktív marad, ezért a természetes tapintás és a páratartalomra való reakciója megmarad.

Mit jelent, ha a MossOne zuzmók stabilizáltak?

Ez azt jelenti, hogy alávetettük az általunk forgalmazott növényeket egy impregnálási = stabilizálási folyamatnak. Ez egy olyan eljárás, amelyet a friss, egészséges természetes növényeketnél használunk, speciális, természetes alapanyagú stabilizáló folyadékkal tartósítottunk. Ennek eredményeként egy „örök életű” növény hatását kapjuk, anélkül, hogy további gondoskodást igényelnének.

Hogyan kell ápolni a MossONE termékeket?

A stabilizált növények nem igényelnek gondos gondozást. Szép megjelenésük egyetlen feltétele, hogy a helyiségben a páratartalom 40-60% legyen. Az ember számára az optimális páratartalom-tartomány szintén 40-60%, így ettől eltérő nem csak az embernek, de a zuzmónak is káros! Ha a párataratalom alacsony, akkor szerezzünk be párásító készüléket, hiszen a saját egészségünk megőrzése a legfontosabb!

Mi történik a zuzmóval, ha a szoba túl száraz?

Zuzmó termékeinket csak olyan helyiségekbe szabad elhelyezni, ahol a páratartalom 40-60% között van. Alacsony páratartalom mellett a moha megkeményedik és széteshet, esetleg töredezhet. Ilyekor ne nyomkodjuk a zuzmót, mert további károkat okozunk vele, Amenniyben a páratartalom normalizálódik, a stabilizált zuzmó visszanyeri eredeti, puha állapotát.

Növekszik a zuzmó, és metszésre van szüksége?

Nem. A moha stabilizált és „hibernált” állapotban van, ezért nem növekszik, sok évig változatlan marad. A zuzmókat nem szabad levágni.

Honnan származnak a MOSSONE alapanyagok?

Kínálatunkban a mohák és zuzmók gyűjtésének fő helyszínei Skandinávia és Nyugat-Európa.

Hol készülnek a MossONE dekor zuzmó termékek?

Minden termékünket kézzel készítjük budaörsi manufaktúránkban.

A MossONE zuzmó termékek alkalmasak kültéri telepítésre?

Nem, nem javasoljuk, hogy a paneleket olyan helyre szereljék fel, ahol az időjárás viszontagságainak vannak kitéve: főleg eső, erős napsugárzás, hó, jég. Az időjárás agresszív hatása miatt a moha élettartama sokkal rövidebb, mint a beltéri telepítéseknél. Ezenkívül a zuzmó ilyenkor gyorsan megváltoztathatja a színét és leeshet a panelekről.

A túl magas páratartalom károsíthatja a MossONE zuzmó termékeket?

Igen, nem szabad 60% feletti páratartalmú helyiségben elhelyezni! Az ember számára az optimális páratartalom-tartomány szintén 40-60%, így ettől eltérő nem csak az embernek, de a zuzmónak is káros! Ha a párataratalom alacsony, akkor szerezzünk be párásító készüléket, hiszen a saját egészségünk megőrzése a legfontosabb!

Ha kiszárad a MossONE zuzmóm, ki kell dobnom?

Nem, a zuzmófalak kiszáradása visszafordítható folyamat! Könnyedén regenerálhatjuk a növényt, ha a helyiség páratartalmát párásítóval helyreállítjuk 40-60% közé. (Sok készülék közül lehet választani: hagyományos fűtő, gőz, párologtató, ultrahangos). DE néha elég gyakrabban szellőztetni a helyiséget. A helyes beltéri párataralom az egyetlen feltétel, melyet szükséges biztosítani, és zuzmó dekorációnk hosszú évekig tündökölnek!

A száraz zuzmót be lehet áztatni vagy permetezni vízzel?

TILOS! A mohákat és a stabilizált növényeket nem szabad áztatni vagy vízzel meglocsolni, ebben az esetben a „hibernált” állapotából kizökkentjük, a vegetáció beindulhat és a zuzmó pusztulásnak indul.

A MossONE zuzmó termékek öntözésre szorulnak?

Nem, a növényt nem szabad öntözni, permetezni, permetezni vagy vízzel érintkezni. Ennek a szabálynak a be nem tartása a termékgarancia elvesztésével jár.

A helyiségben lévő 40-60% páratartalom káros az ember egészségére nézve?

Nem. A zuzmó és mohafalak által megkívánt 40-60% páratartalom kifejezetten elvárt az emberi szervezet számára. Jót tesz a bőrnek, a hajnak, a légzőrendszernek és az egészségnek! Száraz levegőben a betegségek is gyorsabban terjednek.

Veszélyes lesz a zuzmóhoz szükséges páratartalom az irodában lévő papírdokumentumokra?

Nem. A dokumentumok nem fognak nedvesedni ettől a páratartalomtól. Amennyiben emiatt mégis aggódunk, úgy a stabil 40-50%-os páratartalmat javasoljuk!

A stabilizált moha/zuzmók hogyan reagálnak túl magas hőmérsékletre?

Az extrém magas (28°C+) hőmérséklet túlszáríthatja a mohát / növényeket, és befolyásolhatja színüket / szerkezetüket.

A stabilizált moha-/zuzmópaneleknek természetes fényre van szükségük?

Nem, mivel a moha stabilizált, nincs szüksége természetes fényhez, és teljesen árnyékos beoltéri helyekre, akár pincébe is telepíthető.

A MossONE termékek árasztanak illatot?

Minden mohának és stabilizált növénynek finom, természetes illata van, ami egy ideig érezhető a friss paneleken, de idővel az illat elhalványul és észrevehetetlenné válik. Az illat intenzitása a növény típusától függ.
Előnyünk a többi hazai versenytárssal szemben: „eteces” ragasztó szagot nem árasztanak a MossONE termékei!

A zuzmó termékek károsak az allergiásokra?

A stabilizált mohák nem tartalmaznak allergént, ezért semlegesek az allergiások számára.

Milyen gyakran kell cserélni a zuzmót? Örök életű?

Nagyon strapabíró termék, kedvező feltételek mellett hosszú évekig nem kell cserélni. Általánosságban elmondható, hogy jó megjelenést biztosítanak: Erdei moha – körülbelül 10 év, rénszarvaszuzmó – körülbelül 15 év.

A MossONE zuzmó dekorációk további világítást igényelnek?

Maga a zuzmó nem igényel speciális világítást. Ha a projekt világítással jár, vagy a megrendelő zuzmófalat szeretne megvilágítani, LED-es megoldásokat vagy díszvilágítást ajánlunk.

A zuzmó összegyűjti a port, kell tisztítani?

Nem, a stabilizált mohák és növények antisztatikus tulajdonságokkal rendelkeznek. Természetes élőlényekként nem vonzzák a port. Olyan helyzetekben, amikor a panelek szennyezettek, például építési portól, a zuzmófalak kis teljesítményű porszívóval, sűrített levegővel vagy antisztatikus seprűvel tisztíthatóak.

A stabilizált MossONE termékek alkalmasak fürdőszobába?

Igen, felszerelhet zuzmópaneleket vagy mohafalat fürdőszobákban. Általában ott a legoptimálisabb egy családi ház páratartalma. A paneleket olyan helyre kell felszerelni, ahol nincsenek kitéve közvetlen nedvesedésnek vagy vegyi anyagokkal és kozmetikumokkal való közvetlen érintkezésnek.

Mekkora a MossONE panel átlagos m2 tömege?

1m2 zuzmó panel összetételtől függően 10-15 kg súlyú.

Minden zuzmó színe természetes? Színesen nőnek?

Nem, a legtöbb mohát azért festik, hogy változatosabb megjelenést kapjanak. A zuzmót természetes festékekkel festik.

A zuzmó megváltoztathatja a színét élettartama alatt?

Időnként a zuzumó kissé megváltoztathatja a színét, ami nem befolyásolja vonzerejét, és ez természetes folyamat. Kínálatunkban minden zuzmó valójában élő anyag, a konzerválás során eltérő mértékben szívja fel a festéket és a stabilizáló folyadékot, és a környezet is eltérően hat rájuk. Mégis az a tapasztalatunk, hogy a zuzmó helytelen használata során drasztikus színváltozások léphetnek fel (túlmelegedés és fagy, túl hosszú száradás, vízzel való érintkezés, vegyszerekkel való érintkezés, túl magas páratartalom, túl gyakori érintés, „tapogatás”)

Hogyan szerelik fel a MossONE paneleket?

A beépítés az aljzat típusától függ (fal, amelyre a panelt rögzítik). A MossONE zuzmó panelek ragasztóra, csapokra, szerelőszalagokra szerelhetők. Öntapadó 3D paneleket is kínálunk. Cégünk minden termék professzionális beszerelését vállalja felár ellenében.

A MossONE panelek szétszedhetők és áthelyezhetők egy másik helyre?

A fali akasztóra/kampókra szerelt MossONE panelek könnyen eltávolíthatók és máshol felszerelhetők (pl.: fali keretes képek). Viszont Nem javasoljuk a MossONE csempék 3M-es hátlappal ellátott csempék szétszerelését, feszegetését.

Nehéz a moha vagy stabilizált növényi panelek felszerelése? Szükséges-e szakemberek segítsége?

A webáruházban kapható mohapanelek felszerelése gyors és egyszerű. Nagy méretű falak, minták, logók vagy összetett kompozíciók esetén javasoljuk, hogy csapatunk kivitelezési szolgáltatását vegyék igénybe!

Mennyi a jótállási idő?

A MossONE zuzmó panelekre és dekorációkra 2 év a garancia.

Mire nem terjed ki a garancia?

A garancia nem terjed ki a nem rendeltetésszerű használatból, a helyiség páratartalmának változásából eredő károkra. A garancia nem terjed ki a mechanikai sérülésekre.

Mire vonatkozik a garancia?

A garancia csak rejtett gyártási vagy anyaghibából eredő károkra vonatkozik.