Gyakran ismételt kérdések

Alapanyagok, gyártási folyamat

A MossOne zuzmók élő termékek?

Nem, a zuzmó és moha termékeinket stabilizáltuk, azaz elakadtak a fejlődésben. Kivágás után az erdei avarból kiszedve impregnáljuk. Stabilizálás és természetes anyagokkal történő festés után nem mutat olyan alapvető életfunkciókat, mint a további növekedés és szaporodás, viszont környezetére reaktív marad, ezért a természetes tapintás és a páratartalomra való reakciója megmarad.

Mit jelent, ha a MossOne zuzmók stabilizáltak?

Ez azt jelenti, hogy alávetettük az általunk forgalmazott növényeket egy impregnálási = stabilizálási folyamatnak. Ez egy olyan eljárás, amelyet a friss, egészséges természetes növényeknél használunk, speciális, természetes alapanyagú stabilizáló folyadékkal tartósítottunk. Ennek eredményeként egy „örök életű” növény hatását kapjuk, anélkül, hogy további gondoskodást igényelnének.

Honnan származnak a MOSSONE alapanyagok?

Kínálatunkban a mohák és zuzmók gyűjtésének fő helyszínei Skandinávia és Nyugat-Európa.

Minden zuzmó színe természetes? Színesen nőnek?

Nem, a legtöbb mohát azért festik, hogy változatosabb megjelenést kapjanak. A zuzmót természetes festékekkel festik.

Hol készülnek a MossONE dekor zuzmó termékek?

Minden termékünket kézzel készítjük budaörsi manufaktúránkban.

Ideális környezet, páratartalom

Mi történik a zuzmóval, ha a szoba túl száraz?

Zuzmó termékeinket csak olyan helyiségekbe szabad elhelyezni, ahol a páratartalom 40-60% között van. Alacsony páratartalom mellett a moha megkeményedik és széteshet, esetleg töredezhet. Ilyenkor ne nyomkodjuk a zuzmót, mert további károkat okozunk vele, Amennyiben a páratartalom normalizálódik, a stabilizált zuzmó visszanyeri eredeti, puha állapotát.

A túl magas páratartalom károsíthatja a MossONE zuzmó termékeket?

Igen, nem szabad 60% feletti páratartalmú helyiségben elhelyezni! Az ember számára az optimális páratartalom-tartomány szintén 40-60%, így ettől eltérő nem csak az embernek, de a zuzmónak is káros! Ha a páratartalom alacsony, akkor szerezzünk be párásító készüléket, hiszen a saját egészségünk megőrzése a legfontosabb!

A helyiségben lévő 40-60% páratartalom káros az ember egészségére nézve?

Nem. A zuzmó és mohafalak által megkívánt 40-60% páratartalom kifejezetten elvárt az emberi szervezet számára. Jót tesz a bőrnek, a hajnak, a légzőrendszernek és az egészségnek! Száraz levegőben a betegségek is gyorsabban terjednek.

A stabilizált MossONE termékek alkalmasak fürdőszobába?

Igen, felszerelhet zuzmópaneleket vagy mohafalat fürdőszobákban. Általában ott a legoptimálisabb egy családi ház páratartalma. A paneleket olyan helyre kell felszerelni, ahol nincsenek kitéve közvetlen nedvesedésnek vagy vegyi anyagokkal és kozmetikumokkal való közvetlen érintkezésnek.

Veszélyes lesz a zuzmóhoz szükséges páratartalom az irodában lévő papírdokumentumokra?

Nem. A dokumentumok nem fognak nedvesedni ettől a páratartalomtól. Amennyiben emiatt mégis aggódunk, úgy a stabil 40-50%-os páratartalmat javasoljuk!

A stabilizált moha/zuzmók hogyan reagálnak túl magas hőmérsékletre?

Az extrém magas (28°C+) hőmérséklet túlszáríthatja a mohát / növényeket, és befolyásolhatja színüket / szerkezetüket.

A stabilizált moha-/zuzmópaneleknek természetes fényre van szükségük?

Nem, mivel a moha stabilizált, nincs szüksége természetes fényhez, és teljesen árnyékos beltéri helyekre, akár pincébe is telepíthető.

A MossONE zuzmó dekorációk további világítást igényelnek?

Maga a zuzmó nem igényel speciális világítást. Ha a projekt világítással jár, vagy a megrendelő zuzmófalat szeretne megvilágítani, LED-es megoldásokat vagy díszvilágítást ajánlunk.

Telepítés, rögzítés

A MossONE zuzmó termékek alkalmasak kültéri telepítésre?

Nem, nem javasoljuk, hogy a paneleket olyan helyre szereljék fel, ahol az időjárás viszontagságainak vannak kitéve: főleg eső, erős napsugárzás, hó, jég. Az időjárás agresszív hatása miatt a moha élettartama sokkal rövidebb, mint a beltéri telepítéseknél. Ezenkívül a zuzmó ilyenkor gyorsan megváltoztathatja a színét és leeshet a panelekről.

Mekkora a MossONE panel átlagos m2 tömege?

1m2 zuzmó panel összetételtől függően 10-15 kg súlyú.

Hogyan szerelik fel a MossONE paneleket?

A beépítés az aljzat típusától függ (fal, amelyre a panelt rögzítik). A MossONE zuzmó panelek ragasztóra, csapokra, szerelőszalagokra szerelhetők. Öntapadó 3D paneleket is kínálunk. Cégünk minden termék professzionális beszerelését vállalja felár ellenében.

A MossONE panelek szétszedhetők és áthelyezhetők egy másik helyre?

A fali akasztóra/kampókra szerelt MossONE panelek könnyen eltávolíthatók és máshol felszerelhetők (pl.: fali keretes képek). Nem javasoljuk azonban a MossONE csempék 3M-es hátlappal ellátott csempék szétszerelését, feszegetését.

Nehéz a moha vagy stabilizált növényi panelek felszerelése? Szükséges-e szakemberek segítsége?

A webáruházban kapható mohapanelek felszerelése gyors és egyszerű. Nagy méretű falak, minták, logók vagy összetett kompozíciók esetén javasoljuk, hogy csapatunk kivitelezési szolgáltatását vegyék igénybe!

Ápolás, gondozás

Hogyan kell ápolni a MossONE termékeket?

A stabilizált növények nem igényelnek gondos gondozást. Szép megjelenésük egyetlen feltétele, hogy a helyiségben a páratartalom 40-60% legyen. Az ember számára az optimális páratartalom-tartomány szintén 40-60%, így ettől eltérő nem csak az embernek, de a zuzmónak is káros! Ha a páratartalom alacsony, akkor szerezzünk be párásító készüléket, hiszen a saját egészségünk megőrzése a legfontosabb!

Növekszik a zuzmó, és metszésre van szüksége?

Nem. A moha stabilizált és “hibernált” állapotban van, ezért nem növekszik, sok évig változatlan marad. A zuzmókat nem szabad levágni.

Ha kiszárad a MossONE zuzmóm, ki kell dobnom?

Nem, a zuzmófalak kiszáradása visszafordítható folyamat! Könnyedén regenerálhatjuk a növényt, ha a helyiség páratartalmát párásítóval helyreállítjuk 40-60% közé. (Sok készülék közül lehet választani: hagyományos fűtő, gőz, párologtató, ultrahangos). DE néha elég gyakrabban szellőztetni a helyiséget. A helyes beltéri páratartalom az egyetlen feltétel, melyet szükséges biztosítani, és zuzmó dekorációnk hosszú évekig tündökölnek!

A száraz zuzmót be lehet áztatni vagy permetezni vízzel?

TILOS! A mohákat és a stabilizált növényeket nem szabad áztatni vagy vízzel meglocsolni, ebben az esetben a “hibernált” állapotából kizökkentjük, a vegetáció beindulhat és a zuzmó pusztulásnak indul.

A MossONE zuzmó termékek öntözésre szorulnak?

Nem, a növényt nem szabad öntözni, permetezni, permetezni vagy vízzel érintkezni. Ennek a szabálynak a be nem tartása a termékgarancia elvesztésével jár.

A zuzmó összegyűjti a port, kell tisztítani?

Nem, a stabilizált mohák és növények antisztatikus tulajdonságokkal rendelkeznek. Természetes élőlényekként nem vonzzák a port. Olyan helyzetekben, amikor a panelek szennyezettek, például építési portól, a zuzmófalak kis teljesítményű porszívóval, sűrített levegővel vagy antisztatikus seprűvel tisztíthatóak.

Garancia, minőség

Mennyi a jótállási idő?

A MossONE zuzmó panelekre és dekorációkra 2 év a garancia.

Mire vonatkozik a garancia?

A garancia csak rejtett gyártási vagy anyaghibából eredő károkra vonatkozik.

Mire nem terjed ki a garancia?

A garancia nem terjed ki a nem rendeltetésszerű használatból, a helyiség páratartalmának változásából eredő károkra. A garancia nem terjed ki a mechanikai sérülésekre.

A zuzmó megváltoztathatja a színét élettartama alatt?

Időnként a zuzumó kissé megváltoztathatja a színét, ami nem befolyásolja vonzerejét, és ez természetes folyamat. Kínálatunkban minden zuzmó valójában élő anyag, a konzerválás során eltérő mértékben szívja fel a festéket és a stabilizáló folyadékot, és a környezet is eltérően hat rájuk. Mégis az a tapasztalatunk, hogy a zuzmó helytelen használata során drasztikus színváltozások léphetnek fel (túlmelegedés és fagy, túl hosszú száradás, vízzel való érintkezés, vegyszerekkel való érintkezés, túl magas páratartalom, túl gyakori érintés, “tapogatás”)

Milyen gyakran kell cserélni a zuzmót? Örök életű?

Nagyon strapabíró termék, kedvező feltételek mellett hosszú évekig nem kell cserélni. Általánosságban elmondható, hogy jó megjelenést biztosítanak: Erdei moha – körülbelül 10 év, rénszarvaszuzmó – körülbelül 15 év.

A MossONE termékek árasztanak illatot?

Minden mohának és stabilizált növénynek finom, természetes illata van, ami egy ideig érezhető a friss paneleken, de idővel az illat elhalványul és észrevehetetlenné válik. Az illat intenzitása a növény típusától függ.

Előnyünk a többi hazai versenytárssal szemben: “ecetes” ragasztó szagot nem árasztanak a MossONE termékei!

A zuzmó termékek károsak az allergiásokra?

A stabilizált mohák nem tartalmaznak allergént, ezért semlegesek az allergiások számára.