Gyakran ismételt kérdések

Alapanyagok, gyártási folyamat

A MossOne zuzmók élő termékek?

Nem, a zuzmó és moha termékeinket stabilizáltuk, azaz elakadtak a fejlődésben. Kivágás után az erdei avarból kiszedve impregnáljuk. Stabilizálás és természetes anyagokkal történő festés után nem mutat olyan alapvető életfunkciókat, mint a további növekedés és szaporodás, viszont környezetére reaktív marad, ezért a természetes tapintás és a páratartalomra való reakciója megmarad.

Ez azt jelenti, hogy alávetettük az általunk forgalmazott növényeket egy impregnálási = stabilizálási folyamatnak. Ez egy olyan eljárás, amelyet a friss, egészséges természetes növényeknél használunk, speciális, természetes alapanyagú stabilizáló folyadékkal tartósítottunk. Ennek eredményeként egy „örök életű” növény hatását kapjuk, anélkül, hogy további gondoskodást igényelnének.

Kínálatunkban a mohák és zuzmók gyűjtésének fő helyszínei Skandinávia és Nyugat-Európa.

Nem, a legtöbb mohát azért festik, hogy változatosabb megjelenést kapjanak. A zuzmót természetes festékekkel festik.

Minden termékünket kézzel készítjük budaörsi manufaktúránkban.

Ideális környezet, páratartalom

Mi történik a zuzmóval, ha a szoba túl száraz?

Zuzmó termékeinket csak olyan helyiségekbe szabad elhelyezni, ahol a páratartalom 40-60% között van. Alacsony páratartalom mellett a moha megkeményedik és széteshet, esetleg töredezhet. Ilyenkor ne nyomkodjuk a zuzmót, mert további károkat okozunk vele, Amennyiben a páratartalom normalizálódik, a stabilizált zuzmó visszanyeri eredeti, puha állapotát.

Igen, nem szabad 60% feletti páratartalmú helyiségben elhelyezni! Az ember számára az optimális páratartalom-tartomány szintén 40-60%, így ettől eltérő nem csak az embernek, de a zuzmónak is káros! Ha a páratartalom alacsony, akkor szerezzünk be párásító készüléket, hiszen a saját egészségünk megőrzése a legfontosabb!

Nem. A zuzmó és mohafalak által megkívánt 40-60% páratartalom kifejezetten elvárt az emberi szervezet számára. Jót tesz a bőrnek, a hajnak, a légzőrendszernek és az egészségnek! Száraz levegőben a betegségek is gyorsabban terjednek.

Igen, felszerelhet zuzmópaneleket vagy mohafalat fürdőszobákban. Általában ott a legoptimálisabb egy családi ház páratartalma. A paneleket olyan helyre kell felszerelni, ahol nincsenek kitéve közvetlen nedvesedésnek vagy vegyi anyagokkal és kozmetikumokkal való közvetlen érintkezésnek.

Nem. A dokumentumok nem fognak nedvesedni ettől a páratartalomtól. Amennyiben emiatt mégis aggódunk, úgy a stabil 40-50%-os páratartalmat javasoljuk!

Az extrém magas (28°C+) hőmérséklet túlszáríthatja a mohát / növényeket, és befolyásolhatja színüket / szerkezetüket.

Nem, mivel a moha stabilizált, nincs szüksége természetes fényhez, és teljesen árnyékos beltéri helyekre, akár pincébe is telepíthető.

Maga a zuzmó nem igényel speciális világítást. Ha a projekt világítással jár, vagy a megrendelő zuzmófalat szeretne megvilágítani, LED-es megoldásokat vagy díszvilágítást ajánlunk.

Telepítés, rögzítés

A MossONE zuzmó termékek alkalmasak kültéri telepítésre?

Nem, nem javasoljuk, hogy a paneleket olyan helyre szereljék fel, ahol az időjárás viszontagságainak vannak kitéve: főleg eső, erős napsugárzás, hó, jég. Az időjárás agresszív hatása miatt a moha élettartama sokkal rövidebb, mint a beltéri telepítéseknél. Ezenkívül a zuzmó ilyenkor gyorsan megváltoztathatja a színét és leeshet a panelekről.

1m2 zuzmó panel összetételtől függően 10-15 kg súlyú.

A beépítés az aljzat típusától függ (fal, amelyre a panelt rögzítik). A MossONE zuzmó panelek ragasztóra, csapokra, szerelőszalagokra szerelhetők. Öntapadó 3D paneleket is kínálunk. Cégünk minden termék professzionális beszerelését vállalja felár ellenében.

A fali akasztóra/kampókra szerelt MossONE panelek könnyen eltávolíthatók és máshol felszerelhetők (pl.: fali keretes képek). Nem javasoljuk azonban a MossONE csempék 3M-es hátlappal ellátott csempék szétszerelését, feszegetését.

A webáruházban kapható mohapanelek felszerelése gyors és egyszerű. Nagy méretű falak, minták, logók vagy összetett kompozíciók esetén javasoljuk, hogy csapatunk kivitelezési szolgáltatását vegyék igénybe!

Ápolás, gondozás

Hogyan kell ápolni a MossONE termékeket?

A stabilizált növények nem igényelnek gondos gondozást. Szép megjelenésük egyetlen feltétele, hogy a helyiségben a páratartalom 40-60% legyen. Az ember számára az optimális páratartalom-tartomány szintén 40-60%, így ettől eltérő nem csak az embernek, de a zuzmónak is káros! Ha a páratartalom alacsony, akkor szerezzünk be párásító készüléket, hiszen a saját egészségünk megőrzése a legfontosabb!

Nem. A moha stabilizált és “hibernált” állapotban van, ezért nem növekszik, sok évig változatlan marad. A zuzmókat nem szabad levágni.

Nem, a zuzmófalak kiszáradása visszafordítható folyamat! Könnyedén regenerálhatjuk a növényt, ha a helyiség páratartalmát párásítóval helyreállítjuk 40-60% közé. (Sok készülék közül lehet választani: hagyományos fűtő, gőz, párologtató, ultrahangos). DE néha elég gyakrabban szellőztetni a helyiséget. A helyes beltéri páratartalom az egyetlen feltétel, melyet szükséges biztosítani, és zuzmó dekorációnk hosszú évekig tündökölnek!

TILOS! A mohákat és a stabilizált növényeket nem szabad áztatni vagy vízzel meglocsolni, ebben az esetben a “hibernált” állapotából kizökkentjük, a vegetáció beindulhat és a zuzmó pusztulásnak indul.

Nem, a növényt nem szabad öntözni, permetezni, permetezni vagy vízzel érintkezni. Ennek a szabálynak a be nem tartása a termékgarancia elvesztésével jár.

Nem, a stabilizált mohák és növények antisztatikus tulajdonságokkal rendelkeznek. Természetes élőlényekként nem vonzzák a port. Olyan helyzetekben, amikor a panelek szennyezettek, például építési portól, a zuzmófalak kis teljesítményű porszívóval, sűrített levegővel vagy antisztatikus seprűvel tisztíthatóak.

Garancia, minőség

Mennyi a jótállási idő?

A MossONE zuzmó panelekre és dekorációkra 2 év a garancia.

A garancia csak rejtett gyártási vagy anyaghibából eredő károkra vonatkozik.

A garancia nem terjed ki a nem rendeltetésszerű használatból, a helyiség páratartalmának változásából eredő károkra. A garancia nem terjed ki a mechanikai sérülésekre.

Időnként a zuzumó kissé megváltoztathatja a színét, ami nem befolyásolja vonzerejét, és ez természetes folyamat. Kínálatunkban minden zuzmó valójában élő anyag, a konzerválás során eltérő mértékben szívja fel a festéket és a stabilizáló folyadékot, és a környezet is eltérően hat rájuk. Mégis az a tapasztalatunk, hogy a zuzmó helytelen használata során drasztikus színváltozások léphetnek fel (túlmelegedés és fagy, túl hosszú száradás, vízzel való érintkezés, vegyszerekkel való érintkezés, túl magas páratartalom, túl gyakori érintés, “tapogatás”)

Nagyon strapabíró termék, kedvező feltételek mellett hosszú évekig nem kell cserélni. Általánosságban elmondható, hogy jó megjelenést biztosítanak: Erdei moha – körülbelül 10 év, rénszarvaszuzmó – körülbelül 15 év.

Minden mohának és stabilizált növénynek finom, természetes illata van, ami egy ideig érezhető a friss paneleken, de idővel az illat elhalványul és észrevehetetlenné válik. Az illat intenzitása a növény típusától függ.

Előnyünk a többi hazai versenytárssal szemben: “ecetes” ragasztó szagot nem árasztanak a MossONE termékei!

A stabilizált mohák nem tartalmaznak allergént, ezért semlegesek az allergiások számára.